Öppet hus i april flyttat till den 11 april

skickad 11 mars 2019 03:11 av Frida Lindberg

Varmt välkomna på öppet hus hos Alice Lund Textilier! April månads upplaga blir den 11 april istället för den 4 då hela ateljégänget är i väg på annan ort.

Varmt välkomna torsdag 11 april 16-18. / Frida

Öppet hus första torsdagen i varje månad

skickad 4 sep. 2018 00:32 av Frida Lindberg

Välkomna till öppet hus på ateljén! Första torsdagen i varje månad öppnar vi upp ateljén och välkomnar intresserade att se mer av verksamheten. Och inte minst njuta av färgerna i garnväggen. Denna vecka har vi alltså öppet torsdag 6 september 16.00-18.00 och väverskorna Ebba och Tova tar emot er. Varmt välkomna!/ Frida

OBS! Ny adress; CTH-huset, Vattugatan 3 i Borlänge

Foto: Pär K Olsson


Nominerade i Design S

skickad 29 mars 2018 08:47 av Frida Lindberg

Alice Lund Textilier är stolta att ha blivit nominerade till Sveriges största designutmärkelse Design S i kategorin textil för kormattan till Rättviks kyrka.

Mer info här.

Textila skisser på Dalarnas museum

skickad 21 mars 2018 09:06 av Frida Lindberg

Välkomna till vernissage av utställningen "Textila skisser" på Dalarnas museum lördag 24/3 kl 14.00! 

Utställningen är en del av ULLtimatum, se mer info nedan;

ULLtimatum – form, kvalitet och hållbarhet

Ull är den gemensamma nämnaren för dessa tre utställningar på Dalarnas museum och ULLtimatum den fyndiga överskriften.

Tre olika utställningar för att täcka in de tre orden i undertiteln ”form, kvalitet och hållbarhet”.

Vi sätter också lite extra fokus på den stora konstväven ”Mossklyftan”, som hänger i museets entréhall, som en fjärde representant på temat ull. Väven där också två av utställarna är delaktiga.

"Textila skisser”  Alice Lund Textilier 24/3 – 20/5 2018

Textila skisser – en förlaga till en matta eller en bildvävnad. En karta och en inspiration i vävstolen, men också ett konstverk i sig. I utställningen på Dalarnas museum visas vackra akvareller från Alice Lund och andra konstnärer som visar det första viktiga steget i vägen mot en matta skapad vid Alice Lund Textiliers ateljé. Ateljén har sedan mitten av 1930-talet arbetat med kvalitativ handvävning och textil konst för privat och offentlig miljö både nationellt och internationellt. Genom att förvalta och utveckla de handvävningskunskaper som har växt fram under årtionden kopplas dåtid och nutid samman i tidlösa textilier.

"100 år”  Wålstedts Textilverkstad 24/3 – 20/5 2018

Hösten 1918 kom Mary och Lennart Wålstedt till Dala-Floda och Näbbäcksholen. Deras livsuppgift blev att rädda det svenska lantrasfåret och göra en pionjärinsats inom den svenska textilkonsten. Det blev en kulturgärning som förts vidare genom fyra generationer och utvecklats till en industri, som inte bara gör garnet åt våra främsta textilkonstnärer utan också blivit ett smultronställe för hobbystickarna. I utställningen presenteras bl. a. viktiga händelser i företagets historia och vi får följa, steg för steg, förvandlingen från ull till tråd.

"Ull för livet”  Hemslöjden 29/3 – 25/4 2018

Genom vandringsutställningen ”ull för livet” vill Sveriges hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare visa ullens fördelar och användningsområden. Ullen kommer från svenska får och garnet är spunnet på svenska småskaliga spinnerier. I samråd med fårägare och formgivare spinns garner av olika kvalitet, lämpade för de ändamål de ska användas till.


Ateljén flyttar till nya lokaler

skickad 6 dec. 2017 04:40 av Frida Lindberg   [ uppdaterad 6 dec. 2017 04:41 ]

Alice Lund Textilier flyttar till nya lokaler till årsskiftet. Den nya ateljén är belägen i CTH Hattfabriks hus inne i Borlänge och vi ser fram emot nya äventyr.

Tills ateljén är på plats i allt det nya så har vi tyvärr inget öppet hus. Välkomna så länge till utställningen Järnrost på Borlänge Modern fram till den 27 januari! 

Öppet hus 3/8

skickad 2 aug. 2017 06:48 av Frida Lindberg

Varmt välkomna på öppet hus på ateljén torsdag 3/8 16.00-18.00!

Glad sommar!

skickad 5 juli 2017 02:42 av Frida Lindberg   [ uppdaterad 5 juli 2017 02:43 ]

Nu tar vi några veckors semester från vävstolarna och njuter av solen! Därför är det heller inget öppet hus under juli månad. Välkomna åter i augusti!

Foto: Pär K Olsson

Utställning på Ottilia Adelborgmuseet

skickad 16 maj 2017 00:20 av Frida Lindberg   [ uppdaterad 16 maj 2017 01:36 ]

Välkomna till sommarens utställning på Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef! Helena Hernmarck, Alice Lund Textilier och Wålstedts textilverkstad visar tillsammans upp sin värld av färgprakt och kunskap.

Varmt välkomna på vernissage lördag 27 maj kl 12.00! För mer info se; http://ottiliaadelborgmuseet.se/


Pressmeddelande från Alice Lund Textilier; Svensk textilkonst till Hudson Yards i New York

skickad 23 mars 2017 04:48 av Frida Lindberg   [ uppdaterad 18 apr. 2017 03:21 ]

Textilkonstnären Helena Hernmarck har fått i uppdrag att skapa två uppsättningar bildvävnader till en lobby i Hudson Yards, New York. Bildvävnaderna kommer att utföras på Alice Lund Textiliers ateljé i Borlänge och en av ateljéns tre stora vävstolar kommer att vara upptagen i fyra år av detta projekt. Väverskorna Ebba Bergström, Tova Vibrandt och Malin Svennung Malmén har fått utmaningen att skapa fyra vävnader som ska bli två utsmyckningar, för leverans 2018 och 2020.

Beställningen är en fantastisk möjlighet att föra svensk textilkonst ut i världen. Alice Lund Textilier har verkat för handvävning och textil konst i över 80 år. Ateljén arbetar för att aktualisera och utveckla handvävningens roll i samtiden. Samarbetet med den världskända textilkonstnären Helena Hernmarck är en viktig del av ateljéns verksamhet som sträcker sig över inredningstextil, kyrkliga textilier och textil konst. Ateljéns arkiv med tusentals skisser från 1930-talet fram till idag är också en viktig beståndsdel av verksamheten – både för arbetet i vävstolarna och för forskning. För ateljén är beställningen en stor möjlighet att fortsätta kunskapsöverföringen till nya väverskor, uppdraget kommer sysselsätta minst två väverskor i fyra år.

Helena Hernmarck har arbetat med monumental textil konst för offentlig miljö i över femtio år, ofta i samarbete med kända arkitekter. I den fritt experimenterande amerikanska textilkonsten är hon unik genom att hålla fast vid och vidareutveckla sitt svenska textilarv; sin speciella vävteknik och berättande bildvävar. Sedan 1975 har Helena samarbetat med Alice Lund Textilier och ateljén har vävt över 20 stora bildvävnader genom åren. Ett annat viktigt samarbete i sammanhanget är med Wålstedts Textilverkstad i Dala-Floda som spinner och färgar garner av svensk ull speciellt för Helenas vävnader. Wålstedts arbete för att bevara det svenska lantrasfåret och skapa vackra garner av svensk ull sträcker sig över fyra generationer. Samarbetet mellan Helena Hernmarck, Alice Lund Textilier och Wålstedts möjliggör en kunskapskedja från ullen fram till färdig vävnad.

Byggnaden som ännu inte är färdigställd, är en del av området Hudson Yards på Manhattan, USAs största privata byggprojekt genom tiderna.

Mer om Helena Hernmarck; www.hernmarck.com
Alice Lund Textilier; www.alicelund.se

Wålstedts; www.walstedts.se

Hudson Yards; www.hudsonyardsnewyork.com

För mer information och pressbilder kontakta;
Frida Lindberg, 0243-23 32 69 el. frida@alicelund.se
Samtal om hantverk i tiden på BoMo

skickad 14 mars 2017 04:00 av Frida Lindberg   [ uppdaterad 14 mars 2017 04:02 ]1-10 of 91