Utställning på Ottilia Adelborgmuseet

skickad 16 maj 2017 00:20 av Frida Lindberg   [ uppdaterad 16 maj 2017 01:36 ]

Välkomna till sommarens utställning på Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef! Helena Hernmarck, Alice Lund Textilier och Wålstedts textilverkstad visar tillsammans upp sin värld av färgprakt och kunskap.

Varmt välkomna på vernissage lördag 27 maj kl 12.00! För mer info se; http://ottiliaadelborgmuseet.se/


Pressmeddelande från Alice Lund Textilier; Svensk textilkonst till Hudson Yards i New York

skickad 23 mars 2017 04:48 av Frida Lindberg   [ uppdaterad 18 apr. 2017 03:21 ]

Textilkonstnären Helena Hernmarck har fått i uppdrag att skapa två uppsättningar bildvävnader till en lobby i Hudson Yards, New York. Bildvävnaderna kommer att utföras på Alice Lund Textiliers ateljé i Borlänge och en av ateljéns tre stora vävstolar kommer att vara upptagen i fyra år av detta projekt. Väverskorna Ebba Bergström, Tova Vibrandt och Malin Svennung Malmén har fått utmaningen att skapa fyra vävnader som ska bli två utsmyckningar, för leverans 2018 och 2020.

Beställningen är en fantastisk möjlighet att föra svensk textilkonst ut i världen. Alice Lund Textilier har verkat för handvävning och textil konst i över 80 år. Ateljén arbetar för att aktualisera och utveckla handvävningens roll i samtiden. Samarbetet med den världskända textilkonstnären Helena Hernmarck är en viktig del av ateljéns verksamhet som sträcker sig över inredningstextil, kyrkliga textilier och textil konst. Ateljéns arkiv med tusentals skisser från 1930-talet fram till idag är också en viktig beståndsdel av verksamheten – både för arbetet i vävstolarna och för forskning. För ateljén är beställningen en stor möjlighet att fortsätta kunskapsöverföringen till nya väverskor, uppdraget kommer sysselsätta minst två väverskor i fyra år.

Helena Hernmarck har arbetat med monumental textil konst för offentlig miljö i över femtio år, ofta i samarbete med kända arkitekter. I den fritt experimenterande amerikanska textilkonsten är hon unik genom att hålla fast vid och vidareutveckla sitt svenska textilarv; sin speciella vävteknik och berättande bildvävar. Sedan 1975 har Helena samarbetat med Alice Lund Textilier och ateljén har vävt över 20 stora bildvävnader genom åren. Ett annat viktigt samarbete i sammanhanget är med Wålstedts Textilverkstad i Dala-Floda som spinner och färgar garner av svensk ull speciellt för Helenas vävnader. Wålstedts arbete för att bevara det svenska lantrasfåret och skapa vackra garner av svensk ull sträcker sig över fyra generationer. Samarbetet mellan Helena Hernmarck, Alice Lund Textilier och Wålstedts möjliggör en kunskapskedja från ullen fram till färdig vävnad.

Byggnaden som ännu inte är färdigställd, är en del av området Hudson Yards på Manhattan, USAs största privata byggprojekt genom tiderna.

Mer om Helena Hernmarck; www.hernmarck.com
Alice Lund Textilier; www.alicelund.se

Wålstedts; www.walstedts.se

Hudson Yards; www.hudsonyardsnewyork.com

För mer information och pressbilder kontakta;
Frida Lindberg, 0243-23 32 69 el. frida@alicelund.se
Samtal om hantverk i tiden på BoMo

skickad 14 mars 2017 04:00 av Frida Lindberg   [ uppdaterad 14 mars 2017 04:02 ]Vi firar 80 år!

skickad 4 nov. 2016 01:40 av Frida Lindberg


Förhandsvisning

skickad 17 feb. 2016 06:24 av Frida Lindberg

Välkomna på förhandsvisning av två mattor! Torsdag 25 februari 2016 kl 16.00 hos Alice Lund Textilier!

Adventsfika

skickad 20 nov. 2015 07:12 av Frida Lindberg

Välkomna på adventsfika och invigning av ateljéns nya vävstol!

Torsdag den 3e december kl 16.00 på Alice Lund Textiliers ateljé

Varmt välkomna! / Frida,Ebba och Malin

OSA senast 2 december frida@alicelund.se

Weavolution; Vi pratar om väv!

skickad 14 juli 2015 02:04 av Frida Lindberg   [ uppdaterad 14 juli 2015 02:07 ]

Vi pratar om väv
Söndag den 30 augusti

Kl. 09.30–16.30

Som avslutning på utställningen WEAVOLUTION! hålls en seminariedag. Under dagen kommer flera av utställarna att föreläsa och representanter för utbildningar och organisationer inom vävområdet finns på plats i MEKEN. För den som vill gå in för väv på det praktiska planet finns det också möjligheter att prova olika former av vävning.

Förläser gör Alice Lund Textilier, Annika Ekdahl, Amica Sundström, Handarbetets Vänner, Sätergläntan,Wålstedts Textilverkstad m.fl. Program och tider för föreläsningarna kommer att finnas tillgängligt på hemsidan i augusti.
 
Entré: 150 kr.
Förköp kan göras på MEKEN och Smedjebackens bibliotek.
Biljetter säljs även i dörren i mån av plats.


Mer info här.


Glad sommar!

skickad 3 juli 2015 07:05 av Frida Lindberg

Nu tar vi på ateljén semester, välkomna tillbaks sent i augusti på vår öppettid på torsdagar. Även om vi har sommarstängt på ateljén går det fortfarande bra att kontakta oss för förfrågningar och annat.

Glad sommar!

Föreläsningskväll på HV Galleri

skickad 15 apr. 2015 06:05 av Frida Lindberg   [ uppdaterad 16 apr. 2015 04:34 ]

Välkomna till föreläsningskväll i samband med utställningen ”Ur vävstolen – en utställning om Alice Lund Textilier”! Föreläsningar av textilkonstnären Helena Hernmarck och Frida Lindberg, verksamhetsledare och ägare av Alice Lund Textiliers ateljé. Konstväverskan Ebba Bergström från Alice Lund Textilier finns på plats vid vävstolen och visar hur man väver rölakansteknik.

Under kvällen kommer textilkonstnären Helena Hernmarck att ta oss med på en resa genom hennes konstnärskap. I mer än 50 år har hon varit tongivande på den textila konstscenen både i Sverige och USA. I sin ateljé, och även i samarbete med Alice Lund Textilier, har hon utfört monumental textilkonst som finns representerad i offentlig miljö och på museer världen över. Helena själv skriver om sin konst; ”Min önskan är att fånga bilden i det flyende ögonblicket och bevara det i vävnadens fortsatta och tidsbejakande process.”

Frida Lindberg kommer att ge en föreläsning om handvävningsateljén Alice Lund Textilier – i nutid och dåtid. Med utgångspunkt i Alice Lunds konstnärskap och hennes funktionalistiska tankegångar pratar Frida om ateljéns verksamhet. Fokus ligger på arbetet i vävstolarna med textil konst, mattor och kyrkliga textilier och forskning utifrån Alice Lund Textiliers arkiv.

Föreläsningskvällen är tyvärr inställd på grund av sjukdom, tack för stort visat intresse!

Utställning på HV Galleri i April

skickad 10 feb. 2015 06:56 av Frida Lindberg

Välkomna på separatutställning om Alice Lund Textilier på HV Galleri i Stockholm! Utställningen kommer att visa ateljéns mattor såväl som Helena Hernmarcks vävnader tillverkade på ateljén. Utställningen är öppen mellan 9 april till 16 maj 2015.

Varmt välkomna!

(Mer information kommer längre fram)

1-10 of 84