Nyheter‎ > ‎

Pressmeddelande från Alice Lund Textilier; Svensk textilkonst till Hudson Yards i New York

skickad 23 mars 2017 04:48 av Frida Lindberg   [ uppdaterad 18 apr. 2017 03:21 ]
Textilkonstnären Helena Hernmarck har fått i uppdrag att skapa två uppsättningar bildvävnader till en lobby i Hudson Yards, New York. Bildvävnaderna kommer att utföras på Alice Lund Textiliers ateljé i Borlänge och en av ateljéns tre stora vävstolar kommer att vara upptagen i fyra år av detta projekt. Väverskorna Ebba Bergström, Tova Vibrandt och Malin Svennung Malmén har fått utmaningen att skapa fyra vävnader som ska bli två utsmyckningar, för leverans 2018 och 2020.

Beställningen är en fantastisk möjlighet att föra svensk textilkonst ut i världen. Alice Lund Textilier har verkat för handvävning och textil konst i över 80 år. Ateljén arbetar för att aktualisera och utveckla handvävningens roll i samtiden. Samarbetet med den världskända textilkonstnären Helena Hernmarck är en viktig del av ateljéns verksamhet som sträcker sig över inredningstextil, kyrkliga textilier och textil konst. Ateljéns arkiv med tusentals skisser från 1930-talet fram till idag är också en viktig beståndsdel av verksamheten – både för arbetet i vävstolarna och för forskning. För ateljén är beställningen en stor möjlighet att fortsätta kunskapsöverföringen till nya väverskor, uppdraget kommer sysselsätta minst två väverskor i fyra år.

Helena Hernmarck har arbetat med monumental textil konst för offentlig miljö i över femtio år, ofta i samarbete med kända arkitekter. I den fritt experimenterande amerikanska textilkonsten är hon unik genom att hålla fast vid och vidareutveckla sitt svenska textilarv; sin speciella vävteknik och berättande bildvävar. Sedan 1975 har Helena samarbetat med Alice Lund Textilier och ateljén har vävt över 20 stora bildvävnader genom åren. Ett annat viktigt samarbete i sammanhanget är med Wålstedts Textilverkstad i Dala-Floda som spinner och färgar garner av svensk ull speciellt för Helenas vävnader. Wålstedts arbete för att bevara det svenska lantrasfåret och skapa vackra garner av svensk ull sträcker sig över fyra generationer. Samarbetet mellan Helena Hernmarck, Alice Lund Textilier och Wålstedts möjliggör en kunskapskedja från ullen fram till färdig vävnad.

Byggnaden som ännu inte är färdigställd, är en del av området Hudson Yards på Manhattan, USAs största privata byggprojekt genom tiderna.

Mer om Helena Hernmarck; www.hernmarck.com
Alice Lund Textilier; www.alicelund.se

Wålstedts; www.walstedts.se

Hudson Yards; www.hudsonyardsnewyork.com

För mer information och pressbilder kontakta;
Frida Lindberg, 0243-23 32 69 el. frida@alicelund.se
Ċ
Frida Lindberg,
23 mars 2017 04:55