Nyheter‎ > ‎

Textila skisser på Dalarnas museum

skickad 21 mars 2018 09:06 av Frida Lindberg
Välkomna till vernissage av utställningen "Textila skisser" på Dalarnas museum lördag 24/3 kl 14.00! 

Utställningen är en del av ULLtimatum, se mer info nedan;

ULLtimatum – form, kvalitet och hållbarhet

Ull är den gemensamma nämnaren för dessa tre utställningar på Dalarnas museum och ULLtimatum den fyndiga överskriften.

Tre olika utställningar för att täcka in de tre orden i undertiteln ”form, kvalitet och hållbarhet”.

Vi sätter också lite extra fokus på den stora konstväven ”Mossklyftan”, som hänger i museets entréhall, som en fjärde representant på temat ull. Väven där också två av utställarna är delaktiga.

"Textila skisser”  Alice Lund Textilier 24/3 – 20/5 2018

Textila skisser – en förlaga till en matta eller en bildvävnad. En karta och en inspiration i vävstolen, men också ett konstverk i sig. I utställningen på Dalarnas museum visas vackra akvareller från Alice Lund och andra konstnärer som visar det första viktiga steget i vägen mot en matta skapad vid Alice Lund Textiliers ateljé. Ateljén har sedan mitten av 1930-talet arbetat med kvalitativ handvävning och textil konst för privat och offentlig miljö både nationellt och internationellt. Genom att förvalta och utveckla de handvävningskunskaper som har växt fram under årtionden kopplas dåtid och nutid samman i tidlösa textilier.

"100 år”  Wålstedts Textilverkstad 24/3 – 20/5 2018

Hösten 1918 kom Mary och Lennart Wålstedt till Dala-Floda och Näbbäcksholen. Deras livsuppgift blev att rädda det svenska lantrasfåret och göra en pionjärinsats inom den svenska textilkonsten. Det blev en kulturgärning som förts vidare genom fyra generationer och utvecklats till en industri, som inte bara gör garnet åt våra främsta textilkonstnärer utan också blivit ett smultronställe för hobbystickarna. I utställningen presenteras bl. a. viktiga händelser i företagets historia och vi får följa, steg för steg, förvandlingen från ull till tråd.

"Ull för livet”  Hemslöjden 29/3 – 25/4 2018

Genom vandringsutställningen ”ull för livet” vill Sveriges hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare visa ullens fördelar och användningsområden. Ullen kommer från svenska får och garnet är spunnet på svenska småskaliga spinnerier. I samråd med fårägare och formgivare spinns garner av olika kvalitet, lämpade för de ändamål de ska användas till.


Comments