Kyrkliga textilier

Vi har en gedigen erfarenhet av kyrkliga textilier och kan utföra både små och stora beställningar. En guldbroderad korkåpa, mässhake med passande stola, kalkduk eller handvävt bårtäcke – varje föremål är unikt och komponeras efter sin tänkta miljö. 

Matta i 6-skaftad dubbelbindning 1996, Kopparbergs kyrka.
Foto: Pär K Olsson
 

Ett bårtäcke från Alice Lund Textilier tillverkas av ull och lin i en sober och andaktsfull formgivning. Viktigt är att bårtäckets komposition samspelar med kyrkorummets utformning och färger.
Korkåpa, Västerås domkyrka 2009. Foto: Alice Lund Textilier ABVi tillverkar även mindre liturgiska textilier som stolor, bursor och kalkdukar. Ofta använder vi oss av ett handvävt bottentyg som vi smyckar med en handbroderad dekor. Ateljén tillverkar handvävda kormattor och andra mattor komponerade för att passa i kyrkorummet. Vi handväver mattorna av mattull och linvarp, i bland annat rölakans- eller rosengångsteknik.


Mässhake Dala-Husby kyrka, 2008. Foto: Alice Lund Textilier AB

Alice Lund Textiliers ateljé har tillverkat kyrkliga textilier sedan 1936. I ateljén i Stora Tuna handvävs och sys högkvalitativa textilier för prästernas skrud och kyrkorummets prydnad. Varje alster komponeras unikt i dialog med den beställande församlingen och i klang med kyrkorummet.
Bårtäcke Norra Griftegården Borlänge 2015. Foto: Pär K Olsson


Alice Lund Textilier tillverkar mässhakar och korkåpor av handvävda textilier skapade för varje speciellt alster. Vi väver med ull och lin i en komposition och färgställning anpassad till den beställande kyrkan. Ateljén tillverkar även handvävda textilier för altarets smyckande såsom antependium och altarbrun.

Bursa och kalkduk Bergshamra kyrka 2012. Foto: Alice Lund Textilier AB