Mattor
I ateljén i Stora Tuna tillverkar vi handvävda mattor efter mönster av Alice Lund och andra konstnärer som samarbetat med ateljén. I vårt arkiv finns tusentals originalmönster från 1930-talet fram till idag som ligger till grund för vårt skapande i vävstolen. Mattorna kan utföras i olika tekniker beroende på mönster och kvalitet - rölakan, rosengång, flossa eller 6-skaftad dubbelbindning. Varpen är i lin och inslaget av finaste ullgarner.Rölakansmatta komponerad av Alice Lund 1950-tal. Foto: Pär K Olsson


En av de viktigaste komponenterna i den textila inredningen var mattan. Från ateljéns start fram till idag har handvävda mattor utgjort en betydande del av produktionen. Såväl rölakansmattor och ryamattor som rosengångsmattor och mattor i dubbelbindning har handvävts och idag finns flera hundra mattskisser signerade Alice Lund i ateljéns arkiv. Även andra konstnärer som Folke Heybroek och Dagmar Lodén har lämnat sina bidrag till ateljéns mönsterskatt. I före- tagets arkiv finns, förutom skisserna, vävda mattprover och fotografier som berättar histo- rien om handvävda mattor på ateljén.
Rosengångsmatta "Lundmattan". Foto: Pär K Olsson


Närbild rölakansmatta. Foto: Lars Dahlström»Låt oss gå in för mattor...« – denna uppmaning fick konstnären Folke Heybroek av Alice Lund i ett brev år 1947. Alice Lund Textiliers ateljé har sedan mitten av 1930-talet arbetat med kvalitativ handvävning. Särskilt under de första decennierna var produktionen fokuserad på inredningstextilier. Mattor, möbeltyger, gardiner och draperier växte fram i vävstolarna i Borlänge för att sedan skickas över hela världen. Till ambassader, hotell, privata hem och offentliga byggnader. Från Buenos Aires till Peking.
Originalskiss till rölakansmatta Alice Lund Foto: Pär K Olsson

Alice Lund var en funktionalist med textil som uttrycksmedel. En konstnär som såg möjligheterna i det avskalade, som alltid fann kärnan i vad som är vackert och som aldrig lät sig förföras av det som var ogenomtänkt. Det viktigaste var att skapa en vacker helhetsmiljö där textilierna skänkte skönhet och förstärkte rummets själ. Dessa tankar om formgivning, kvalitet och funktionalism leder ateljéns arbete än idag.


Rosengångsmatta "Lundmatta" i vävstolen. Foto: Alice Lund Textilier AB